Werken als virtual assistant, dat wil jij toch ook?

“Hoe gaat het met je werk?”. En daar ga ik… mijn ogen gaan stralen, ik ga automatisch glimlachen en vergeet soms dat ik tussen alles wat ik wil vertellen ook nog adem moet halen. Enthousiast! Misschien nog wel enthousiaster dan toen ik er anderhalf jaar geleden voor 200% voor ging. Waarom elke secretaresse zou moeten overwegen om de stap naar zelfstandigheid te maken? Ik zal het je uitleggen.

Jouw ondersteuning is goud waard

Managementondersteuners (om alle verschillende functiebenamingen in één woord samen te vatten) hebben een belangrijke rol binnen organisaties. Zij zijn het verlengstuk van de directie of het managementteam en zorgen ervoor dat deze mannen en vrouwen kunnen focussen en excelleren. Managementondersteuners zijn degene die er (vaak achter de schermen) voor zorgen dat elke dag opnieuw alles draait. Van het ondersteunen bij grote projecten tot het versturen van een kaartje naar een zieke collega. Aan alles wordt gedacht. En met plezier. Ondersteunen zit in ons bloed, daarom zijn we er zo goed in.Hoe mooi is het als je deze waardevolle kwaliteiten, je kennis en je vaardigheden kunt inzetten om nog meer organisaties en ondernemers verder te helpen? Dat je kunt bijspringen op momenten dat je echt nodig bent. Dat opdrachtgevers dankbaar zijn dat jij ze uit de brand hebt geholpen. Daar word je als managementondersteuner toch megagelukkig van?

Groei en bloei

Doordat je steeds voor een andere organisatie of ondernemer werkt, leer je veel. Heel veel. Je kunt snel schakelen en zet elke dag een stap in je ontwikkeling. Soms bewust, soms onbewust. Iedere opdrachtgever en iedere opdracht is anders, met een eigen bedrijfscultuur en met eigen werkwijzen en systemen. Door jouw ervaring, aanpassingsvermogen en sociale vaardigheden, voel jij je binnen no-time als een vis in het water. Deze nieuwe ervaringen neem jij na afloop van je opdracht weer mee naar de volgende opdrachtgever. Die jou uiteraard met open armen ontvangt, juist omdat jouw ‘rugzak’ zo goed gevuld is.

Daarnaast ontwikkel je je ook als ‘ondernemer’. Want dat ben je. Je hebt een eigen bedrijf. Dát klinkt spannend! Het opstarten van jouw bedrijf is een bijzondere en leerzame ervaring. Alles uitpluizen, bedenken en uitvoeren. Alleen na de opstart ben jij al een schat aan kennis rijker, en dan gaat het feest pas echt beginnen…

De broer van de buurvrouw van je oom

Een must-have voor jou als zelfstandige: een netwerk! Je leert veel nieuwe mensen kennen, bij opdrachtgevers waar je werkzaam bent maar ook bij netwerkbijeenkomsten waar jij je vast bij aansluit of eens een kijkje gaat nemen. De verschillende social media helpen je om ook online in een razend tempo nieuwe connecties te maken. En hoe meer mensen je kent, hoe meer mensen je kunt helpen… en hoe meer mensen jou kunnen helpen. Hoe leuk is dat. Dat die ene directeur nou net de broer van de buurvrouw van je oom blijkt te zijn. It’s a small world. En als freelance ondersteuner wordt die wereld steeds kleiner… in positieve zin dan!

De groep freelance ondersteuners in Nederland groeit snel. Dit zijn ervaren, professionele en gemotiveerde vrouwen die graag in contact komen en blijven met vakgenoten. Samen weten we zoveel meer en kunnen wij het werken als freelance ondersteuner nog beter in de markt zetten. Hoe we dat doen? Door de mogelijkheden voor ondersteuning inzichtelijk te maken, door te verbinden, door het uitdragen van enthousiasme over ons vak. Hoe gaaf is het als jij hier je steentje aan kunt bijdragen?

Vanmiddag geniet ik van de zon

Voor veel freelancers is vrijheid misschien wel de belangrijkste reden om zelfstandig aan de slag te gaan. Vrijheid in de keuze van opdrachten, maar ook vrijheid in de indeling van je tijd. Zelf vind ik dit, als moeder van een zoontje van bijna 3 en met baby op komst, ideaal. Al is het soms wat puzzelen, ik deel mijn eigen tijd in. Zeker de werkzaamheden die ik als virtual assistant vanuit huis doe, zijn flexibel in te plannen. Met mooi weer geniet ik ’s middags van de zon. En als mijn zoontje ’s avonds slaapt, werk ik nog wat uurtjes voor één van mijn opdrachtgevers.

Heb jij weleens nagedacht hoe jouw ideale werkweek eruit ziet? Waar zou je meer tijd voor willen vrijmaken? Op welke momenten wil jij werken en wanneer wil je genieten? Alleen de gedachte aan jouw ideale werkweek maakt je blij, toch?

Wat een kick!

Een nieuwe opdracht, een telefoontje van een potentiele opdrachtgever in nood, een meer dan tevreden opdrachtgever, een opdracht die je kunt doorspelen naar een collega omdat je zelf voldoende opdrachten hebt, een kleine ‘opening’ bij dat ene bedrijf waar je altijd al hebt willen werken…

In de periode dat ik als zelfstandige werkzaam ben, heb ik al zo vaak vlinders in mijn buik gevoeld bij een ‘succes’ hoe groot of hoe klein ook. Het is zo gaaf als je inzet wordt beloond met resultaat. En het is ook echt jouw eigen resultaat van jouw eigen bedrijf. Dat gevoel, daar word ik heel gelukkig van. En met de positieve flow waar ik in zit, weet ik zeker dat er nog veel mooie successen gaan volgen. Ik kijk er naar uit!

Ben jij overtuigd?

Wil je meer weten over het werken als freelance ondersteuner? Samen met Hanneke Wessel hebben wij een online training ontwikkeld ‘ Start een succesvolle business als freelance & virtual assistant’. Meer informatie vind je op www.vaschool.nl.

Hopelijk tot snel!

Groeten,
Nathalie

 

Klik hier om terug te gaan naar de blogberichten.

  • 23 april 2015