Er is nogal wat te doen over het vakgebied van de secretaresse. Een tijdje terug publiceerde het UWV informatie over een onderzoek naar overstapberoepen voor secretaresses. Een inhoudelijk goed onderzoek gebaseerd op loopbaanoverstappen van werkzoekende secretaresses. In het onderzoek worden mogelijke overstapberoepen uitgelicht. Ter inspiratie, voor het uitstippelen van een nieuw carrièrepad indien dat nodig is. Niets mis mee, zou je zeggen. Toch brak bij het lezen van de informatie mijn secretaressehart.

Ja, ja… de traditionele secretaresse verdwijnt

Het lijkt tegenwoordig over niets anders te gaan: het traditionele secretaressevak verdwijnt! Wil iedereen ons bang maken? In paniek hebben? Ons wederom met de neus op de feiten drukken, terwijl we zelf ook wel zien dat er van alles gaande is? Die eyeopener hebben we inmiddels (al heel lang terug) gehad. En ja, dat betekent dat je niet stil kunt blijven zitten.

Intercedent, callcenter medewerker, werkvoorbereider…?

In het verleden heb ik ervoor gekozen om secretaresse te worden. Al 16 jaar ondersteun ik directeuren, managers, teams en ondernemers. Ik houd alle ballen in de lucht, ben van meerwaarde door mee te denken, verbindingen te leggen en door met liefde en enthousiasme het beste uit mijn functie te halen. Elke dag opnieuw. Alleen de gedachte bij het overstappen naar beroepen zoals intercedent, callcenter medewerker of werkvoorbereider jaagt me de stuipen op het lijf. En ja, natuurlijk. Ik begrijp dat dit mogelijke overstapberoepen zijn, waarbij volgens statistieken betere kansen op de arbeidsmarkt horen. Maar, we hebben los van financiële zekerheid toch zeker ook onze passie? Een ondersteuner in hart en nieren wordt toch niet zomaar intercedent? Los daarvan heb ik door mijn werkervaring in de uitzendbranche gezien dat intercedent zijn een vak apart is. Dat moet je kunnen. Dat moet in je genen zitten.

Even nuanceren…

Wie het onderzoek heeft gelezen weet dat ik de minst logische overstapberoepen belicht. Projectassistent of juridisch secretaresse liggen al veel meer in ons ‘straatje’ en als secretaresse zou dat zeker een mooie stap kunnen zijn. Het onderzoek is opnieuw een signaal dat we in actie moeten komen. En dat is goed. Want de traditionele secretaresse die al jaren niets heeft bijgeleerd gaat niet ‘overleven’. Dat weten we allemaal.

Standby-modus

Wat me vooral bezighoudt is het feit dat veel secretaresses in de ‘standby-modus’ zitten. Echt blij zijn ze niet in hun functie. Sterker nog, ongelukkig zelfs. Een werkdag vreet energie en op zondagavond wordt opgezien tegen de nieuwe week. Waarom komen zij niet in actie? Is dat omdat ze nu zekerheid hebben? Omdat ze werk als werk zien en dat wel oké vinden (zo zonde!). Of misschien omdat ze bang zijn niet ‘up-to-date-genoeg’ te zijn om bij een nieuwe organisatie aan de slag te gaan?

Actie

Voor degene die nu denken ‘aih, dat ben ik daar in die standby-modus’… ik heb een tip! Neem de touwtjes in handen. Denk na over waar jij gelukkig van wordt. Wat geeft jou voldoening? Wat vind jij leuk om op te pakken? Waar gaat je hartje sneller van kloppen? Hoe kun je je functie kleur geven? Of ligt jouw toekomst misschien buiten de organisatie waar je nu werkt?

Kortom, kom proactief in actie voordat je gedwongen wordt. Begin met kleine stapjes. Ga op zoek naar inspiratie. Schrijf je in voor leuke nieuwsbrieven. Google wat al die nieuwe technologische snufjes en programma’s zijn en doen en wat ze voor je kunnen betekenen. Volg gratis webinars en online trainingen. Ga eens in gesprek met andere secretaresses. Breid je (online) netwerk uit (zullen we connecten op LinkedIn?)

Ineens weet je het

Ooit zat ik ook in die standby-modus. Vier jaar terug kwam ik in actie. Ik ben overgestapt van directiesecretaresse in vaste dienst naar het werken als virtual assistant. En wat me verbaast aan het onderzoek is dat nergens wordt gesproken over zo’n overstap. Want, als ergens de kansen liggen op dit moment dan is het daar. Er zijn zoveel ondernemers die graag tijdelijk ondersteuning willen. Zoveel organisaties die voor projecten, verlof of pieken een freelancer willen inhuren. Een uitkomst voor opdrachtgevers, maar ook voor mezelf. Ik doe nu waar mijn hartje sneller van gaat kloppen en heb veel vrijheid en flexibiliteit. Elke dag is opnieuw een feestje!

Groetjes,
Nathalie

Deze blog is geschreven voor Secretaressenet.